i-tjing

De Chinese I Tjing

De I Ching, ook wel bekend als het Boek der Veranderingen, is een oude Chinese tekst en een orakel dat gebruikt wordt om inzicht te krijgen in verschillende aspecten van het leven, besluitvorming en verandering. Het wordt beschouwd als een van de oudste wijsheidssystemen ter wereld en heeft een diepgaande invloed gehad op de Oosterse filosofie, cultuur en psychologie.

De I Ching is gebaseerd op een set van 64 symbolen, genaamd hexagrammen. Deze hexagrammen zijn opgebouwd uit zes lijnen, die ofwel ononderbroken (yang) ofwel onderbroken (yin) zijn. Elk hexagram vertegenwoordigt een specifieke situatie, concept of toestand. De hexagrammen zijn opgebouwd uit zes lijnen, waarbij elke lijn yin of yang kan zijn. Het patroon van deze lijnen bepaalt het specifieke hexagram en de betekenis ervan. Het gebruiken van de uitleg van een hexagram uit de I Ching kan je helpen om inzicht te krijgen in een specifieke situatie, uitdaging of vraagstuk.
Dit zijn de stappen die je kunt volgen om de uitleg van een hexagram effectief te gebruiken:

  • Je kunt de I-Tjing in principe elke (soort) probleem waarmee je zit voorleggen. Maar voordat je dat doet is het noodzakelijk om goed na te denken over hoe je jouw vraag gaat formuleren. Op jouw vraag moet je namelijk het antwoord echt niet weten. Heel vaak blijkt dat we van sommige onderdelen van eeen probleem wel degelijk goed op de hoogte zijn en het antwoord weten. En als dat zo is, dan moet je dieper gaan, net zo lang totdat je aan de kern van het probleem bent gekomen, dat deel wat je echt niet weet. En dat kernprobleem schrijf je op papier als voorbereiding.
  • Als je het kernprobleem op papier hebt gezet klik je op op de knop "Hexagram" hieronder. Je krijgt dan de unieke combinatie van de zes lijnen van het hexagram die voor jou op dit moment van toepassing is.

  • Verdere uitleg krijg je bij het antwoord van de I-Tjing.