paranormaal

Acupunctuur

De oorspronkelijke Chinese geneeskunde gaat er van uit dat in het lichaam van de mens levensenergie stroomt. Ziekte wordt daarbij gezien als het gevolg van een verstoring in die stroom. Door bepaalde punten op de huid te behandelen kan die energiestroom van buitenaf beinvloed worden. Ziekten kunnen daarom op deze manier genezen worden. Het behandelen van deze punten kan bijvoorbeeld gebeuren door:
- naalden
- elektriciteit
- magneten
- warmte
- massage
- licht


Volgens de legende is acupunctuur ontdekt door een soldaat die op het slagveld werd geraakt door een pijl. Hij genas van een ziekte waaraan hij jaren had geleden. De Chinezen gebruikten dit voorval om een geneeskunde te ontwikkelen die gebaseerd is op het prikken van hele specifieke plaatsen op het lichaam met een scherp voorwerp. In eerste instantie gebruikte men hiervoor doornen of stenen en ivoren bronzen en ijzeren priemen. De eerste keer dat acupunctuur werd beschreven in een boek was ongeveer 1500 jaar voor Christus (de Nei Tsjing).

De levensenergie loopt via bepaalde banen, de meridianen, over het lichaam. Alle delen van het lichaam en alle organen worden door dit min of meer gesloten systeem voorzien van de juiste hoeveelheid levensenergie. Tenminste als het een gezond lichaam betreft.
De Traditionele Chinese Geneeskunde is gebaseerd op het reguleren en harmoniseren van de energiestromen door het lichaam, zodat men gezond blijft. Als men ziek wordt, dan moet er een behandeling op een of meer acupunctuurpunten plaatsvinden. Om tot een juiste behandeling te komen moet er eerst vastgesteld worden waar de onevenwichtigheid in de energiehuishouding precies zit. De traditionele manier om dat te doen is voornamelijk de polsdiagnose. Deze is echter erg moeilijk te leren. Het duurt vele jaren voordat iemand in staat is dat op een objectieve en betrouwbare wijze te doen. Omdat wij in het westen niet gewend zijn om zo'n 10 tot 20 jaar intensief te moeten studeren voordat we iets onder de knie hebben, gebruiken de meeste acupuncturisten in het westen andere systemen. Zij stellen een diagnose op een min of meer westerse manier en proberen dat zo goed mogelijk te vertalen naar traditioneel Chinese begrippen. Omdat een dergelijke vertaling niet eenduidig is, zullen er verschillende behandelplannen mogelijk zijn. In de praktijk betekent dit dat een keuze gemaakt wordt voor een van de mogelijkheden en als die behandeling niet het gewenste resultaat heeft, dan zal gedurende het behandeltraject steeds een andere behandeling geprobeerd worden, net zolang totdat het gewenste resultaat wel bereikt wordt.